Bengt Mauritzson

Bengt Mauritzson

Ronneby i ständig BLT-skugga

fria ordetPosted by bengt mauritzson Sat, June 29, 2013 19:43:15

Finns Ronneby?

Ja!

Men finns Ronneby för redaktionsledning och nyhetschef i BLT?

Tveksamt!

Jag ska ge några färska exempel.

Ständigt ska Ronneby tävla med storheten Karlskrona, sett med BLT-ögon.

Medan Karlskrona mestadels bevakas med 5 till 6 sidor eller fler ska Ronneby hålla till godo med två sidor, om inte merparten av detta utrymme utgörs av annonser. Så stor kan ändå inte skillnaden i nyhetsväg vara som BLT här vill göra gällande.

Jo, i ett avgörande skede gör man redan på planeringsstadiet stor skillnad. Två journalister ska vanligen fylla Ronnebysidorna medan en betydligt större redaktion arbetar för Karlskronasidorna. Inte Blekinge som man skulle vilja se.

Ett nästan dagsaktuellt exempel visar på hur illa nyhetsledningen tänker.

Det gäller BLT fredagen den 28 juni, dagen efter att tidningen Miljöaktuellt har publicerat sin stora kommunranking av Sveriges kommuners miljöarbete.

Karlskrona får stor puff på förstasidans topp med rubriken - "Karlskrona halverade sin energiförbrukning".

Ronneby får ingen motsvarande puff på förstasidan. När jag letar på den s.k. Ronnebysidan hittar jag en liten enspaltig notis med lika liten rubrik- "Klättrar i miljöranking".

Hur BLT:s nyhetschef tänker?

Bra fråga när man vet att Ronneby har rankats bäst av Blekinges fem kommuner med placering 37 av landets alla kommuner. Vid förra mätningen hade Ronneby placering 71. Därmed borde det finnas en rejäl anledning till att ta reda på hur denna inhämtning har gått till. Men så tänker inte BLT:s nyhetsledning.

Istället lyfter man fram Karlskrona som bästa miljöföredöme, rankingen till trots. Karlskrona hamnar nämligen först på tredje plats i miljörankingen av Blekinges fem kommuner efter Olofström med rankingsplats 74 och Karlskrona 88.

Jag vill fortfarande veta vad Ronnebys politiker och tjänstemän har gjort för att klättra hela 34 placeringar. Av BLT, länets största lokaltidning, får man inte veta sanningen.

Svagt!

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by B. Mauritzson Tue, July 02, 2013 12:20:26

Till J-O Pettersson: Det var inte direkta felaktigheter jag var ute efter i BLT utan deras sätt att ensidigt bevaka K-a kontra R-y. Hjärnsläpp i form av "Karlskrona halverade sin energiförbrukning" hade förr lätt kunnat undvikas med korrekturläsare. Dessa tjänster drogs in för länge sedan, av besparingsskäl. Därmed sa man tydligt till oss läsare: vi struntar väl i er. Detta besannas i högsta grad av det misstag du nu har pekat på. Man bemödar sig inte ens om att be läsarna om ursäkt och rätta felet.

Till signaturen journalister: Jag håller med. Ronneby kommun måste lära sig att tala om vad man åstadkommer. Det finns en mångårig rädsla bland såväl politiker som tjänstemän i Ronneby att kommunicera med journalister. Detta gäller i såväl mot- som framgång. Således inte enbart medias fel.

Posted by Jan Rume Mon, July 01, 2013 23:35:24

Blekinges media är ett enda stort jävla tragiskt skämt ... nuff

Posted by J-O Petersson Mon, July 01, 2013 18:13:25

Som gammal mediefux med ambitionen att stå för sanning o verklighet fortsätter Mauritsson med just detta. Synd bara att BM inte såg den uppenbara ankan som BLT presterade. "Karlskrona halverade sin energiförbrukning" Semantikens grundvalar får hicka vid åsynen av denna rubrik. Fantastiskt : Manar till efterföljd i hela vår omvärld. Hur halverar man energiförbrukningen? Skulle kunna tänka mig att detta är en Global nyhet som ALLA drakar borde haka på. Därmed borde BLT vara förlåten eller hur BM?

Posted by Peter Stevrin Sun, June 30, 2013 16:18:58

Hej Bengt,

Det är ju så här att stor ska ha större (en travestering att mer ska ha mer). Karlskrona har alltid varit bra på att kopiera där Ronneby varit framgångsrikt. Gräsvik Campus var ett sätt för Per Eriksson att kopia SoftCenter. Det är sant skriver jag jag som var med. I Ronneby satsade vi på mjukvara och i Karlskrona skulle man satsa på hårdvara. När Ronneby har Nostalgia utökas detta till Karlskrona med veteranbåtar. När Ronneby startar den IT-mässan flyttas denna snabbt till Karlskrona. Se detta enbart som några exempel. Det finns hur många som helst.

Självklart är det så att lokalsidorna i BLT avspeglar storleken på kommunerna. Detta är inget att säga så mycket om. Men som Bengt skriver - rätt ska vara rätt! Ronneby är i detta fall bättre än Karlskrona och har klättrat snabbare i rankingen inom det angivna området.

Lövmarknaden blir aldrig som Tossia och den nya satsningen i Karlskrona blir aldrig som Östersjöfestivalen. Så är det bara! Jag tycker inte att det är särskilt kreativt att som strategi ha att enbart kopiera. De båda nytillträdda cheferna för museerna i Karlskrona tänker kreativt och utanför ramarna. Det tycker jag är bra.

Det är säkerligen ingen tillfällighet att Digiloo varje år har sin premiär i Ronneby eller att Gyllene Tider har en stor spelning här. Ronneby verkar ha något att erbjuda som inte Karlskrona har. Så är det bara! En av landets största hundutställningar äger rum i Ronneby. Ett tips till Karlskrona - fixa landets största katt- eller kaninutställning.

Mvh/Peter

Posted by Journalister Sun, June 30, 2013 13:06:22

Bengt, jag vet att du kommer från journalistkåren. Ibland är det rätt att klaga på dem men det kanske är så också att den som vill ha publicering får ansträngs sig också. Då krävs att man har en kontinuerlig dialog med alla mediarepresentanter och gör sig intressant. Det är som med Coca-Cola, det enda de är bra på är marknadsföring. Det smakar ju inte gott.